Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας: Μήνυμα στο Μανχάταν

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας είναι για μια νέα, φρέσκια σειρά των εκδόσεων Διόπτρα η οποία απευθύνεται σε ηλικίες 8 και άνω. Επικεντρώνεται στην περιπέτεια και το μυστήριο μέσω της γεωγραφίας. Όλοι οι ήρωες της σειράς λατρεύουν τη γεωγραφία και την εξερεύνηση. Γι’ αυτό και συνομιλούν μεταξύ τους μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό που λέγεται «Πορτολάνος». Με αυτή την εφαρμογή οι ήρωες έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν για οτιδήποτε έχει σχέση με το ταξίδι, τη γεωγραφία, την έρευνα, κτλ. Επίσης μαθαίνουν και αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον ή μυστήριο προς εξερεύνηση σε μια συγκεκριμένη πόλη ή τοποθεσία. 

Η σειρά προσφέρει πολλά στον αναγνώστη καθώς οι ήρωες περιηγούνται την κάθε πόλη ανακαλύπτοντας αρκετά πολιτιστικά στοιχεία της κάθε περιοχής. Μέσα από την πλοκή αναδεικνύονται και κοινωνικά θέματα τα οποία δίνουν χώρο στον αναγνώστη να σκεφτεί, να προβληματιστεί, και ενδεχομένως να ταυτιστεί με τους ήρωες.

Στο Μήνυμα στο Μανχάταν, ο ήρωας μου, ο Πήτερ Πάτουικ, μένει στη Νέα Υόρκη και μαθαίνει μέσω της εφαρμογής ότι το περίφημο Χειρόγραφο Βόινιτς βρίσκεται σαν έκθεμα στη Βιβλιοθήκη Μόργκαν, στην καρδιά του Μανχάταν. Αποφασίζει, λοιπόν, να πάει στη βιβλιοθήκη να δει αυτό το μυστήριο χειρόγραφο με τα μάτια του γιατί πρόκειται για το μοναδικό βιβλίο στον κόσμο το οποίο δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει κανείς. Είναι γραμμένο σε μια περίεργη γλώσσα την οποία δε γνωρίζει κανείς στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι γράφτηκε το 15ο αιώνα ενώ το απέκτησε ο Πολωνοαμερικανός βιβλιοπώλης Βίλφριντ Βόινιτς το 1912 απ’ τον οποίο πήρε και το όνομα του. Το χειρόγραφο δεν αποτελείται μόνο από κείμενο αλλά περιλαμβάνει παράξενες εικόνες διάφορων φανταστικών φυτών και ζώων, μέχρι και αστρολογικούς χάρτες.

Στη συνέχεια ο Πήτερ μαζί με τη φίλη του τη Σαμάνθα εντοπίζουν ένα λουλούδι από το χειρόγραφο Βόινιτς ζωγραφισμένο σαν γκράφιτι στους τοίχους της πόλης. Θα καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν αυτό το μήνυμα που εμφανίζεται ζωγραφισμένο σε όλο το Μανχάταν; Ποιος το ζωγραφίζει; Και γιατί;

Απ’ το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο Πίτερ Πάτουικ αισθανόταν σαν φάντασμα. Όχι σαν αληθινό φάντασμα όπως εμφανίζονταν στις ταινίες τρόμου, αλλά αισθανόταν όλο και περισσότερο αόρατος. Οι φίλοι του τον απέφευγαν, δεν απαντούσαν καν στα μηνύματά του. Το Μανχάταν έμοιαζε και αυτό ακόμα πιο μεγάλο και μυστήριο. Ειδικά αφότου ο Πίτερ είδε με τα μάτια του το περίφημο Xειρόγραφο Βόινιτς, ένα βιβλίο που δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει κανείς.
Ξαφνικά, ήταν σαν κάποιος να του έστελνε ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα που δεν μπορούσε να διαβάσει κανείς… Μήπως υπήρχε κι άλλο ένα φάντασμα στην Νέα Υόρκη;

Καλώ όλους τους μικρούς φίλους να διαβάσουν το βιβλίο για να γίνουν και εκείνοι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου