Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ζωή, ο μεγάλος νταής

Με τον ερχομό του καινούριου μου βιβλίου, «Ο Νταής του Σχολικού» (εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση Γιώργος Σγουρός http://www.psichogios.gr/site/Books/show?cid=22989), ένας νταής εμφανίζεται στη μεγάλη οθόνη.  Η καινούρια εκδοχή του "Karate Kid" πρόκειται για την ιστορία ενός 12χρονου αγοριού ο οποίος διανύει μια μεταβατική περίοδος στη ζωή του μετακομίζοντας από το Ντιτρόιτ της Αμερικής στην μακρινή Κίνα μαζί με την χήρα μητέρα του.  Στη Κίνα δεν έχει μόνο να αντεπεξέλθει με κάθε τι καινούριο άλλα να βρει καινούριους φίλους (τι πιο αγχωτικό για ένα παιδί σε καινούριο περιβάλλον). Στην προσπάθεια του να εντυπωσιάσει, βρίσκει τον μπελά του αντιμέτωπος με έναν νταή – έναν νταή που γνωρίζει πολεμικές τέχνες ταπεινώνοντας τον ενώπιον άλλων παιδιών, ανήμπορων να βοηθήσουν.  Το παιδί ΔΕΝ μιλάει.  Δεν ανοίγεται στη μητέρα του, ούτε σε κάποιον υπεύθυνο στο σχολείο όπου συνεχίζεται η κακομεταχείριση του παιδιού απ’ τον νταή και τη παρέα του (υπακούοντας τον σαν καλά στρατιωτάκια).  Μέχρι που ανακαλύπτει τη βοήθεια του κου. Χαν, ενός ανθρώπου που πρόθυμα τον βοηθάει να αντιμετωπίσει τους φόβους του μαθαίνοντας του τη τέχνη του Κουνγκ Φου (όχι καράτε όπως αναφέρεται στον τίτλο!).

Το μήνυμα είναι απλό άλλα ουσιαστικό: «Όταν η ζωή σε ρίξει κάτω, επιλέγεις αν θέλεις να σηκωθείς ξανά ή όχι.»

Και ο δικός μου Αριστοτέλης βασανίζεται απ’ τον νταή του σχολικού.  Ούτε εκείνος μιλάει.  Μέχρι που μαθαίνει ένα μυστικό του νταή και όλα ανατρέπονται. 
Γιατί ΔΕΝ μιλάνε όμως τα παιδιά;  Ο εκφοβισμός τους μειώνει την ικανότητα να σταθούν μπροστά στο πρόβλημα, οπότε το αγνοούν, εύχονται να εξαφανιστεί χωρίς παρέμβαση, χωρίς να ντροπιαστούν λέγοντας το σε κάποιον ενήλικα.
Πως θα μάθουν να μιλάνε;  Μέσα απ’ τα βιβλία είναι μια καλή αρχή.  Το ΕΨΥΠΕ (η Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου – www.epsype.gr) έχει εκδώσει το βιβλίο «Εκφοβισμός και Βία στο Σχολείο - Τι γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε» από τον συγγραφέα Dan Olweus, ο οποίος εδώ και 30 χρόνια ασχολείται με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού (κοινώς ως «bullying»).  Η ιστοσελίδα του περιέχει χρησιμότατες πληροφορίες: www.olweus.org.  Επίσης, ένα ακόμη βιβλίο της ΕΨΥΠΕ είναι το, «Μίλα μη φοβάσαι - 3 ιστορίες για την βία στο σχολείο» - ένα βιβλίο για παιδιά με ιστορίες από γνωστούς συγγραφείς.
Μου αρέσει και η ιδέα του κουνγκ φου ως τρόπος να αποκτούν τα παιδιά αυτοπεποίθηση.  Να γνωρίσουν τη σημαντικότητα της γλώσσας του σώματος ώστε να μην γίνονται θύματα, να νιώθουν πως περπατούν γερά στα πόδια τους – ψυχή, σώμα και νου να ενώνονται δημιουργώντας ένα δυνατό παιδί.  Ένα παιδί που μιλάει χωρίς φόβο.  Ένα παιδί που ξέρει τα όρια του και τα όρια των άλλων.  Ένα παιδί που αγαπάει τον εαυτό του για αυτό που είναι. 
Διότι κάποια στιγμή θα τον ρίξει κάτω η ζωή, όμως εκείνο θα επιλέξει να σηκωθεί ξανά, να αναστηθεί.  Έτσι θα νικάει κάθε νταή, και κάθε του μάχη...



3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Μαρία μου,
    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου για το Karate Kid!

    Το άρθρο σου για τον εκφοβισμο πολύ επίκαιρο και συμφωνω απόλυτα ότι οι πολεμικες τέχνες βοηθούν τα παιδιά στην αυτοεκτίμηση,πειθαρχία αλλα και αυτοάμυνα .
    Ανυπομονώ να διαβάσω τον Νταη !!!
    Την προηγούμενη βδομάδα ο γιός μου μου ειπε ότι στο σχολειο ο διπλανος του στο δημοτικο,του ζήτησε να του φερει την αράχνη απο την συλλογή μας National Geographic αλλιώς θα του παρει τα μολύβια του με το ζόρι και θα τα πετάξει.Τι να πω....Τι θρασύτατα παιδια.
    Του απάντησα κι εγω...πες του ότι δεν αγόρασες ποτέ την αράχνη και δεν έχεις τίποτα.Αυτό το παιδί συνέχεια μας μουτζουρώνει τα τετράδια....

    Μα πού ζούμε; Τι να πω σε αυτό το παιδί οταν το δω?
    Την επόμενη μέρα είπα στον γιο μου να του πει αν θελει την αράχνη ας την ζητήσει απο τους γονεις του ...
    Καλή επιτυχία στο βιβλίο σου!!!!!
    φιλικά,
    Ελευθερια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελευθερία μου, πολύ καλά έκανε και το συζήτησε μαζί σου. Δεν πρέπει να κρατάει το βάρος της απειλής μόνος του. Πιστεύω πως τα παιδιά καλό είναι να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο σε έναν νταή, δηλαδή, κατάματα και πεισματικά να απαντάει "όχι". Να ΜΙΛΑΕΙ, να ΑΠΑΝΤΑΕΙ ανάλογα και να το συζητάει με τους γονείς του. Αν συνεχιστεί με σοβαρότερες απειλές, μπορεί να παρέμβει και η δασκάλα.
    Πάντως, θα κάνω μια εκδήλωση πάνω στο βιβλίο "Ο νταής του σχολικού" στις 27 Νοεμβρίου στον Ευριπίδη στη Στοά (στο Χαλάνδρι). Εκεί θα συζητήσω με τα παιδιά τρόπους για να αποφεύγουν να γίνονται θύματα.
    Φιλιά και από μένα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία μου καλημερα, συμφωνώ με αυτά που λες απόλυτα.Παλι καλά που μου το είπε ,που σημαινει οτι κατάλαβε ότι δεν ήταν σωστό.
    Η εκδήλωση σου για τον Νταή θα είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί θα παρεβρίσκεται οπότε θα μπορέσει να καταλάβει περισσότερο πως μπορεί να προφυλαχθεί και πως να αντιδράει και ειδικά μέσω του βιβλίου σου!
    Θα τα πούμε στην εκδήλωση!
    φιλικά,
    Ελευθερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή