Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

ΚΥΡΙΕ Κ.Ο.Κ., ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ;

Επιστρέψαμε ύστερα από ξεκούραστες διακοπές ανανεωμένοι, μαυρισμένοι, και κυρίως σώοι και αβλαβείς. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το τελευταίο – το να είμαστε όλοι ασφαλείς... Δίνει κανείς σημασία στην ασφάλεια, άραγε, όπως αρμόζει σε κάθε γονιό; Αμφιβάλλω… Πολλές είναι οι εντυπώσεις απ’ τις καλοκαιρινές διακοπές άλλα ένα μου έμεινε στο μυαλό και στη συνείδηση μου. Αυτό το θέμα πρέπει να το αναρτήσω, αισθάνομαι χρέος σαν μητέρα και σαν συγγραφέας που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά. Γνωρίζουμε τι σημαίνει «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»;  Προσωπικά για μένα είναι αυτονόητο ότι τα παιδιά πρέπει να δένονται στα πίσω καθίσματα ενός Ι.Χ.; Όμως, αρχίζω να αντιλαμβάνομαι πως η κοινή λογική δεν είναι τόσο κοινή…μάλλον η λογική είναι υποκειμενική, στη κρίση του καθενός. Μα, γι’ αυτό δεν έχουμε νόμους και κανόνες σαν κοινωνία;
Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, τελικά! Αφού ΔΕΝ υπάρχει κοινή λογική στο θέμα της οδικής ασφάλειας όσο αφορά τις παιδικές ψυχούλες, που είναι τότε η τροχαία;
Ποιος άραγε σε όλη την Ελλάδα έχει φάει κλήση γιατί το παιδί του:

- ΔΕΝ ήταν δεμένο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου;
- το νεογέννητο πάει φρέσκο, φρέσκο σπιτάκι του για πρώτη φορά…μέσα σε ΚΑΛΑΘΟΥΝΑ και όχι σε ειδικό καρεκλάκι;
- καθόταν ΑΓΚΑΛΙΤΣΑ με τη μαμά στο κάθισμα του συνοδηγού;
- είναι καβάλα με τον μπαμπά στο παπί; Ή ακόμα χειρότερα, το ένα παιδί μπροστά και το άλλο πίσω στη μηχανή!

Τα παραδείγματα είναι γνωστά και άπειρα. Ποιος τα σχολιάζει; Ποιος καίγεται; Αν δεν υπάρχει συνείδηση των γονιών, τότε που είναι η συνείδηση του κράτους που χάνει ΠΑΙΔΙΑ κάθε χρόνο στην άσφαλτο; Ο ενήλικας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Η τραγωδία στο να πάθει ένα παιδί ένα ατύχημα στην άσφαλτο δεν είναι μόνο επειδή χάνεται μια αθώα ψυχή άλλα το ότι είμαστε ΕΜΕΙΣ οι υπαίτιοι.

«Η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική τόσο για τους οδη-
γούς όσο και για τους επιβάτες. Σε περίπτωση μεταφοράς ανηλίκων επιβα-
τών, εφόσον στο όχημα υπάρχει συνοδός, την ευθύνη φέρει αυτός. Για τη
μεταφορά παιδιών με αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων
συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ..
Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών καθορίζονται οι
προδιαγραφές για τα ειδικά μέσα συγκράτησης, καθώς και εξαιρέσεις
από την υποχρέωση αυτή.»
(KEΦAΛAIO Γ΄ KANONEΣ OΔΙΚΗΣ ΣYMΠEPIΦOPAΣ
Άρθρo 12 Γενικές διατάξεις)



4 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα Μαρία μου. Από μικρή είχα συνείδηση της οδικής ασφάλειας και έτσι έμαθα απο τους γονείς μου.
    Πρώτη φορά μπήκα συνοδηγός στα 14 μου χρόνια και έβαλα αμέσως ζώνη (έτσι έμαθα από τον πατέρα μου) και απο τότε ΠΑΝΤΑ φοράω ζώνη.
    Πολλές φορές οι φίλες μου με κορόιδευαν και μου έλεγαν είσαι υπερβόλική αλλά δεν με ένοιαζε.Ήξερα ότι αυτό ήταν το σωστό και έτσι έπραττα.
    Τα παιδιά μου φορούν ΠΑΝΤΑ ζώνη και θα συνεχίζουν να φοράνε γιατί έτσι και αλλιώς ο Νόμος είναι όλοι να φοράνε και αυτοί που κάθονται μπροστά και οι πίσω.
    Όταν ήταν νεογέννητα τα αγγελούδια μου τα είχαμε σε καλαθούνα στο πίσω κάθισμα δυστυχώς, αλλά εκείνη την στιγμή δεν σκεφτήκαμε μπορώ να πω καθόλου την οδική ασφάλεια....καθώς τα μυαλά μας ήταν αλλού. Τώρα που το σκέφτομαι κακώς βέβαια...Η χαρά βλέπεις ήταν τόση μεγάλη που δεν σκεφτήκαμε καν...

    ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ!!!!!!!
    Φιλικά

    Ελευθερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία μου σου στέλνω και αυτό το άρθρο που βρήκα από ένα site!

    Ιάπωνες ερευνητές απέδειξαν σε μελέτη τους πως οι επιβάτες των μπροστινών θέσεων, οδηγός και συνοδηγός, ακόμη κι αν φορούν οι ίδιοι την ζώνη τους, έχουν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού εάν οι επιβάτες των πίσω θέσεων δεν φορούν την δική τους ζώνη!

    Πώς γίνεται αυτό;

    Εάν ένα αυτοκίνητο με ταχύτητα 30 χμ/ώρα πρέπει να σταματήσει ξαφνικά σε περίπτωση δυστυχήματος, ένας ενήλικας μέτριου βάρους που βρίσκεται στο πίσω κάθισμα και ΔΕΝ φορεί την ζώνη ασφαλείας του, θα "πετάξει" προς τα μπροστά με δύναμη 3,5 τόνων!

    Αυτό σημαίνει πως ακόμη και σε περίπτωση δυστυχήματος με χαμηλή ταχύτητα, η δύναμη με την οποία θα χτυπήσει ένας επιβάτης του πίσω καθίσματος που δεν φορεί την ζώνη του πάνω στον οδηγό ή τον συνοδηγό είναι τεράστια, ισοδύναμη με ένα χτύπημα από ένα αντικείμενο βάρους 3,5 τόνων δηλαδή 3 500 κιλών!!!

    Η μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία αφορούσε τα δυστυχήματα που έγιναν στην χώρα (στην οποία η ζώνη ασφαλείας στις πίσω θέσεις δεν είναι υποχρεωτική) από το 1995-1999.

    Έδειξε πως 80% των θανάτων και οι πλείστοι σοβαροί τραυματισμοί των ατόμων που βρίσκονταν σε θέση οδηγού ή συνοδηγού (μπροστινές θέσεις), θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι επιβάτες των πίσω θέσεων είχαν φορέσει την ζώνη τους!

    φιλιά
    Ελευθερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο, Ελευθερία μου! Η φυσική μας εξηγεί πως:
    ΟΡΜΗ = ΒΑΡΟΣ Χ ΤΑΧΎΤΗΤΑ
    Και να το γνωρίζουν αυτό, πολλοί θεωρούν πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό σε εκείνους. Άλλα ποιος λογικός άνθρωπος παίζει ρώσικη ρουλέτα με παιδικές ζωές;
    Ας αλλάξουμε νοοτροπία, επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα αγαπητέ/ή akidswriter .

    Ελευθερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή