Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η Μέλπω η Μοναδική!

10 Χρόνια με τη Μέλπω!

 (Η πρώτη έκδοση το 2001)

 (10 χρόνια μετά...)

 (Η Μέλπω στις ΗΠΑ)

 (Η Μέλπω στη Κορέα)

 (Η Μέλπω στη Ταϊβάν)


Η πολυβραβευμένη «Μέλπω η μοναδική» της συγγραφέας Μαρίας Ρουσάκη σβήνει κεράκια για τα δέκα χρόνια δυναμικής ύπαρξης της στο χώρο του παιδικού βιβλίου με μια ανανεωμένη επανέκδοση.  Αφού τιμήθηκε με το βραβείο Πηνελόπης Μαξίμου από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2002, ταξίδεψε τον κόσμο.  Μεταφράστηκε στις Η.Π.Α., στη Κορέα και στη Ταϊβάν.  Στην Αμερική έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο, «Unique Monique» και το 2003 απέσπασε το βραβείο “Oppenheim Toy Portfolio Gold Book Award”.  Επίσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο στην φημισμένη σειρά της  αμερικάνικης καλωδιακής τηλεόρασης, «The Reading Rainbow» (στο κανάλι PBS Kids).  

Λίγα λόγια για τη Μέλπω:
Δυσαρεστημένη με τη στολή που αναγκάζεται να φοράει κάθε μέρα στο σχολείο, η Μέλπω θέλει να νιώσει ξεχωριστή.  Με τη βοήθεια του παλιού μπαούλου της μαμάς επιχειρεί να γίνει διαφορετική απ’ τα άλλα παιδιά.  Όμως, μήπως η μοναδικότητα της δε βρίσκεται στο μπαούλο της μαμάς και βρίσκεται κάπου αλλού;  Πως θα νιώσει η Μέλπω επιτέλους μοναδική;

Έγραψαν για το βιβλίο:

ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ
Ελευθεροτυπία – «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» - 25/01/2002

Η Μέλπω απευθύνεται σε παιδιά του νηπιαγωγείου ή των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, είναι γραμμένη σε γλώσσα κατανοητή, αλλά και πλούσια στην απλότητά της, είναι, επίσης, επιτυχώς εικονογραφημένη. Κείμενο και εικονογράφηση ενώνονται σε ένα ταιριαστό σύνολο και μας δίνουν ένα έξυπνο, χαριτωμένο βιβλίο, διασκεδαστικό, που ολοφάνερα παίρνει το μέρος του παιδιού στις κάθε λογής εκρήξεις, ανασφάλειες, ιδιατερότητες ή στους ατιθάσευτους καλπασμούς της -ενίοτε- παράξενης, αλλά πάντοτε υπέροχης φαντασίας του. Η Μέλπω ζητεί το διαφορετικό. Στη συμπεριφορά, στην παρουσία, απαιτεί -μάλλον όχι άδικα, αν και ανεπαισθήτως νωρίς- το δικό της στίγμα, ψάχνει τη δική της προσωπικότητα, βάζοντας σε μπελάδες τη μητέρα της, σε διλήμματα τους συμμαθητές της και σε σκοτούρες τους δασκάλους. Δεν της αρέσει η στολή του σχολείου, της φαίνεται μουντή και άχαρη, γι' αυτό ξετρυπώνει και φορά οτιδήποτε μπορεί να εντυπωσιάσει. Παλιά καπέλα, γυαλιά ηλίου περασμένων δεκαετιών, στέκες κοκάλινες χρωματιστές απ' όπου κρέμονται λουλούδια, τσάντες φανταχτερές, σοσονάκια πολύχρωμα, όντως ξεχωρίζει η Μέλπω, γίνεται σαν ηλιοτρόπιο, φαίνεται σαν ντάλια, φαντάζει σαν παπαρούνα, οπωσδήποτε είναι μοναδική. Μα για πόσο; Σε λίγο όλα τα παιδιά στην τάξη την αντιγράφουν. Ξεσηκώνονται. Χρώματα, χρώματα, όπου και να στραφείς. Δεν είναι υπερβολή, για ένα διάστημα, μοιάζει σαν να επισκέπτεται καθημερινώς την αίθουσα η φαντασία. Ένας αέρας διάχυσης και ευθυμίας φυσά μέσα στην τάξη κι όλα τα παιδιά λάμπουν. Πράγμα που δεν αρέσει στο διευθυντή, δεν αρέσει σε κανέναν από τους μεγάλους. Αλλά η Μέλπω έχει το δικό της τρόπο και πάλι να ξεχωρίσει. Αυτή τη φορά όχι με το ασυνήθιστο ντύσιμο, αλλά με εκείνο το έκτακτο, το μοναδικό της γέλιο, το φωτεινό, που έρχεται κατευθείαν από την καρδιά της. Και που όταν είναι εγκάρδιο, όπως της Μέλπως, και αυθόρμητο, όπως όλων των παιδιών, φανερώνει πόσο πολύτιμα και μοναδικά πλάσματα είναι για όλους εμάς.
ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ – 28/06/2002

Μοναδική και Βραβευμένη! Μήπως, όμως, η μοναδικότητά της δεν βρίσκεται εκεί που ψάχνει; Πώς θα νιώσει επιτέλους, μοναδική; Θα το μάθεις στο τρυφερό βιβλίο με τίτλο Η Μέλπω η Μοναδική, το οποίο έχει βραβευτεί από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

ΜΕΤΡΟ – 11/01/2002

Η σημασία του να είσαι μοναδικός ή έστω να ξεχωρίζεις με έναν τρόπο είναι κάτι που ορισμένα παιδιά έχουν έμφυτο. Ένα τέτοιο παιδί είναι και η Μέλπω της Μαρίας Ρουσάκη που έπλασε μια ηρωίδα πεισματάρα και...επαναστάτρια, λάτρη των κόκκινων καπέλων και των φανταχτερών αξεσουάρ και εχθρό της σχολικής μονοτονίας και της αυστηρής πειθαρχίας.

GLAMOUR – 12/01/2002

Η διαφορετικότητα της ατίθασης Μέλπως, που καθιερώνει νέες μόδες στο σχολείο της με ότι φοράει, χάρισε φέτος στη Μαρία Ρουσάκη το βραβείο Πηνελόπης Μαξίμου για προσχολικές και πρωτοσχολικές ηλικίες από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Η ίδια λέει ότι η δική της ηρωίδα, η Μέλπω, απεικονίζει την ανάγκη να νιώθουμε ξεχωριστοί. Είτε φοράει η Μέλπω σιδεράκια είτε όχι, έπρεπε να βρει κάτι να την εκφράζει ως ξεχωριστή προσωπικότητα, ως μοναδικό ον πάνω στη γη.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ –5/1/2003

Το κείμενο παραπέμπει σε ρεαλιστικές καταστάσεις, ιδιαίτερα γνώριμες στον αναγνώστη. Το σχολείο, μια κοινωνική μικρογραφία, αποτελεί οικείο χώρο για τον ακροατή. Στην ιστορία αυτή σίγουρα το μικρό παιδί θα αναγνωρίσει πρόσωπα και καταστάσεις που συναντά και βιώνει το ίδιο καθημερινά. Θα γνωρίσει δυο διαφορετικές απόψεις: την αποδοχή του διαφορετικού ως ελεύθερης επιλογής του ατόμου, και την προσπάθεια αφομοίωσης και ένταξής του στην επικρατούσα θέση. Η συγγραφέας στέλνει μήνυμα στους παρέχοντες αγωγή για μια άλλη αντίληψη περί διαπολιτισμικότητας. Στις προκαταλήψεις και στα στερεότυπα συμπεριφορών αντιτάσσεται με επιμονή η διατήρηση της ατομικότητας. Η συγγραφέας δε χρειάζεται να πείσει κανέναν. Τα κείμενα καθαυτά αποτελούν πεδία διαμεσολάβησης χωρίς πειθώ. (Τασούλα Δ. Τσιλιμένη, Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 2/7/2003

Η Μέλπω η Μοναδική, που απευθύνεται στα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, μας είχε ξαφνιάσει ευχάριστα: μια μικρή ηρωίδα απρόβλεπτη, ίσως και ανατρεπτική, γεμάτη ιδέες φαντασμαγορικές, πρωτότυπες, όπως άλλωστε πρωτότυπη είναι και ολόκληρη η ιστορία που φωτογραφίζει με ευστοχία και πιστότητα τον εύτρωτο ψυχισμό αλλά και τη λαμπερή φαντασία του μικρού παιδιού...αφήνεται σε ταξίδια μυστικά, ολόδικά της και μεταμορφώνεται όπως τα όνειρά της τής υποδεικνύουν. Διότι εφόσον δεν αγαπά τα κοινά και τετριμμένα, σχολικές εκδηλώσεις κλπ., την περισσότερη σοβαρότητα, ακόμη και την πειθαρχία, αποδρά χρησιμοποιώντας παλιές φορεσιές που βρίσκει σκαλίζοντας το μπαούλο, διάφορα αντικείμενα νοσταλγίας, καπέλα και χάντρες, πιαστράκια χρωματιστά, καμώνεται δηλαδή πως είναι ξεχωριστή. Και είναι. Όχι γιατί με τις μεταμορφώσεις της κάνει τη σχολική αίθουσα να λουλουδιάζει και τα άλλα παιδιά να τρέξουν να τη μιμηθούν. Είναι μοναδική γιατί ακτινοβολεί χάρη και φαντασία, κέφι και καλοσύνη. Αυτά παραμένουν σταθερά και αναλλοίωτα ακόμη και αν κανείς φορά και το πιο ταπεινό και άχαρο ρούχο. Τώρα, πληροφορούμαστε με ευχαρίστηση ότι η Μέλπω η Μοναδική μεταφράστηκε και θα κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α. και Ταϊβάν.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – 11/2/2003

(Απόσπασμα από τη συνέντευξη της συγγραφέα Μαρία Ρουσάκη): Η Μέλπω είναι μια επαναστατική φιγούρα γεμάτη διάθεση να πρωτοτυπήσει. Πιστεύω πως κάθε παιδί κρύβει μέσα του ανησυχίες παρόμοιες με της Μέλπω. Η Μέλπω καθρεφτίζει την ανάγκη να εκφράσει ένα παιδί τα δικαιώματά του στο παιχνίδι, στην εμφάνιση, στη διαμαρτυρία, στο πείσμα, στην ανασφάλεια και στο όνειρο. Την εμπνεύστηκα από τις αναζητήσεις μου για το πώς σκέφτεται ένα παιδί ταλαντευόμενο ανάμεσα στις αντιφατικές απαιτήσεις των μεγάλων, οι οποίοι άλλοτε θέλουμε τα παιδιά αθώα και γλυκά πλασματάκια και άλλοτε δυναμικά για να αντιμετωπίσουν τις αλήθειες της ζωής.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ – 22/6/2003

...η Μέλπω η Μοναδική εκδόθηκε σε τέσσερις διαφορετικές χώρες. Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε εδώ και μία εβδομάδα στις Η.Π.Α. Ο Αμερικανός εκδότης πήρε τα πρώτα αντίτυπα και τα παρουσίασε σε μια σημαντική έκθεση βιβλίου...το παραμύθι έχει ήδη μια θετική αντιμετώπιση.

Η ΒΙΒΛΙΕΜΠΟΡΙΚΗ – 6/1/2004

Η Μέλπω η Μοναδική, το πολυβραβευμένο και πολυμεταφρασμένο βιβλίο της Μαρίας Ρουσάκη-Βίλλα, τα δικαιώματα του οποίου έχουν πωληθεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και στην Αμερική, θα προβληθεί και διαβαστεί από το Reading Rainbow, ένα υψηλού κύρους εκπαιδευτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ